Bir öğretmen, bir akademik danışman, bir rehber öğretmen koçluk becerilerini mesleğinde nasıl kullanır?
Öğrenci başarısı için öğretmenlerin yada özel ders öğretmenlerinin öğrencilerin tam olarak kavrayamadıkları konuları öğrenmesi için daha detaylı anlatmaları ve öğretmenleri, akademik danışmanların öğrencilerin seçeceği dersler konusunda öğrencileri yönlendirmesi, rehber öğretmenlerin mesleki rehberlik konusunda öğrencilere yol göstermesi (Türkiye’de rehberlik çalışmaları okullarda çoğunlukla mesleki rehberlik olduğu için), Üniversite tercih danışmanlarının öğrencileri kendileri için doğru tercihleri yapabilmesi için öğrencileri bilgilendirmesi beklenir. Tüm bu roller öğrencilerin başarılarını artırmak için belirli görevleri kapsar. Peki Eğitim ve Öğrenci Koçluğu becerileri bu görevleri nasıl kolaylaştırır?
Öğrenci Başarısı İçin Koçluk Teknikleri Nasıl Kullanılır?
Öğrenci başarının artmasında öğrenci koçluğu becerilerin kullanılması temelde iki etmen bağlıdır.
- Bilgiye dayalı koçluk bakış açısıyla güçlendirmeye dayalı koçluk bakışlı açısının dengeli olması
- Koçluk gündeminin birlikte oluşturulması
Bilgiye Dayalı Koçluk ve Güçlendirmeye Dayalı Koçluk
Bilgiye dayalı koçluk sahip olduğunuz bilgi, kaynak ve önerilerinizi öğrencileriniz ile paylaşabileceğiniz bir koçluk iken, güçlendirmeye dayalı koçluk öğrencilerin iç görü, farkındalık elde etmesi, kendi ürettiği yanıtlara ulaşması için güçlü soruları kullandığınız koçluktur.
Bir koç olarak öğrencilerin sizi problem çözen, tavsiye veren, cevap veren ve onlara ne yapacağını söyleyen biri olarak gördüğü bağımlı bir ilişki geliştirmek riski olan bilgiye dayalı koçluk konumunda çok fazla kalmamak gerekir. Bilgiye dayalı koçluk konumuna geçmenin ve aynı zamanda öğrencilerinizin kendi seçimlerini yaparak onları güçlendirmenin yolu bilginizi paylaşacağınız zaman izin istemektir.
Örneğin bir planlama yaparak ve bir planlayıcı kullanarak başarılı olacağını düşündüğünüz bir öğrenciniz olduğunuz düşünün. Hem bilgi temelli koçluğu bakış açısında kendi bilginizi kullanmak hem de öğrencinin kendi seçimini yapabilmesi için “Bu konuda sende işe yarayacağını düşündüğüm bir fikrim var. Bunu duymak ister misin?” diye sormak öğrencinizin sizden tavsiye isteyip istemeyeceğiniz karar verme fırsatı verir.
Öğrenci fikrinizi duymaya açık olduğunu kabul ettiğinde, “Birlikte çalıştığım birçok öğrenci planlayıcı kullanarak başarılı oldu ve bunun sende de faydalı olabileceğini düşünüyorum. Bir planlayıcı kullanma konusundaki düşüncelerin nelerdir?”
Fikrinizi sunuyorsunuz ve hemen ardından gelen soruyla görüşmeyi güçlendirme temelli koçluğa geçiriyorsunuz.
Gündemi birlikte oluşturma
Bu iki koçluk yaklaşımının dengesinin yanı sıra, danışmanlık, mentorluk, özel ders öğretmenliği veya akademik danışmanlık ile koçluğu harmanlamak gündemi birlikte oluşturma konusunda önemlidir. Tam bir koçluk görüşmesinde görüşme koçun öğrenciye sorduğu “Bugün neye odaklanmak istersin?” sorusuyla başlar ve gündem öğrenci tarafından belirlenir.
Bu gündem belirleme yaklaşımı koçlukta başarının en önemli adımlarından biri olsa da mesleki becerilerinizi koçluğu ekleyerek biraz daha öğrenci ile birlikte oluşturmanız öğrencinizi kendi kararlarını belirleme konusunda güvenini arttıracaktır.
Örneğin, “Bugün bir sonraki dönem derslerini seçmek için burada olduğunu biliyorum ancak ihtiyacının gerçekten bu olduğundan emin olmak da istiyorum. Bugün ki görüşmemizden ne öğrenerek çıkarsan sana faydası olur?” ifadesiyle sizin bir gündeminiz olduğunu öğrencinize söylerken öğrencinizin bu görüşmeye aktif olarak katılması ihtiyacını da ortaya koyması için ona bir fırsat yaratıyorsunuz.
Bilgiye dayalı koçluk ile güçlendirmeye dayalı koçluk arasındaki dengeyi bulmak ve tek bir oturumda birden fazla gündemi yönetmek elbette ki zaman alır ve bunun için pratik yamak gerekir. Yaklaşan görüşmelerinizde. Bu iki tekniği deneyin, bu dengeyi kurmak ile ilgili çalışın, öğrencileriniz için neyin işe yaradığını izleyin. Bu teknikler, öğrencilerinizle olan ilişkilerinizi olumlu yönde etkilerken, onların başarısına da katkıda bulunacaktır.