Koçluk Sözleşmesi İz Koçluk’ta öğrenciler için özenle yetişmelerine destek olduğumuz koçlarımıza koçluk ilişki tasarımı için ve ardından her koçluk seansında bir koçluk anlaşmasının nasıl kurulacağını daha ilk dersimizden başlayarak öğretiyoruz. Koçluk Sözleşmesi öğrencilerin hedeflerini yansıtır ve hem koçu hem de öğrenciye süreç konusunda sorumluluk veren bir araçtır.
İşte başlıyoruz…
Koçluk yetkinliğinin ilk adımı, koç ve öğrencinin rolleri, koçluğun ne olduğu ve ne olmadığı hakkında bir kısa konuşma ile başlar. Bu bilgileri detaylandırmanın yanı sıra etik ve gizliliğe değinen yazılı bir sözleşme genellikle koç ve öğrenci tarafından imzalanır. Daha dinamik bir yazılı anlaşma için öğrencinizden koçluktan ne beklediğini ve ne yapmayı taahhüt ettiğini açıklayan kendi sözcükleriyle hazırlanmış metni eklemesini isteyebilirsiniz. Bu, koçluğa güçlü bir başlangıç, birlikte çalışmak için bir temel sağlar ve açık iletişimi teşvik eder.
Yetkinliğin ikinci adımı, seansın başında öğrenciye neye odaklanmak ve bu seansta neyi başarmak istediğini sormaktır. ACC düzeyinde bu yetkinlik yeterlidir. Koçluk anlaşmasının yeterince erken oluşturulup oluşturulmadığı ( 5-7 dakika) önemlidir.
- Koç, öğrenciye seansta neyi başarmak istediğini açıkça soruyor mu?
- Koç, öğrencinin başarı ölçütlerini tanımlamasına veya yeniden onaylamasına istiyor mu (ve açık ve ölçülebilir mi)?
- Koç, öğrenci için neyin önemli veya anlamlı olduğunu keşfediyor mu?
- Koç öğrencisini istediği sonuca ulaşması için yolda tutuyor mu?
- Koç, hedeflerin başlangıçta amaçlananla aynı olduğundan emin olmak için seans sırasında kontrol yapıyor mu?