SATRANÇ : DEHB’LİLERİN EN YAKIN ARKADAŞI OLMAYA ADAY!
Satranç , tarihçesi çok eskiye dayanan bir zeka oyunu. Oynanmaya başlandığı yıllar ise M.Ö. 4000’lere kadar dayanıyor. Mısır’da doğan ve aynı zamanda Çin’de, Mezopotamya’da ve Hindistan’da da oynanan bu oyun, zamanla Avrupa’ya yayılıp günümüzdeki halini almış. Günümüzdeki hali sizi yakın geçmişe götürmesin çünkü oyunun kuralları 1497’den beri aynı!
Kuralları 500 yıldır değişmeyen bu oyun Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivitesi, Öğrenme bozukluğu olan gençler için en yakın arkadaş olmaya aday
Genel kanı DEHB ve Öğrenme bozukluğu olanların bu tur sabır ve sıralı düşünmeyi gerektiren oyunlarda çok ilgili olmadıkları olsa da Satranç DEHB kaynaklı zorlukları aşmak için bir araç olarak kullanılıyor.
Çünkü satranç oynarken DEHB’liler;
- Dikkatlerini toplamayı,
- Hiperaktivitelerini kontrol altına almayı,
- Hesaplama becerilerini geliştirmeyi,
- Sosyal ilişkilerinde sağlam adımlar atabilmeyi ,
- Uyumlu olmakta bir adım ileri gidebilmeyi öğreniyorlar.
Göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta ise , dikkat eksikliğine kesin çözüm bulmuyor.Bize yardımcı olduğu nokta, ergenlerin çalışma zamanlarını ve tahammül sınırlarını genişletmeye yardımcı olması.
Hatta bunun için İspanya’da bir kulüp kurulmuş.
Adı ‘Ajedrez Villalba 64’ (ajedrez ispanyolca satranç demektir) olan kulübün başkanı Luis Blasco, projeyi ilk geliştirdiklerinde sadece iletişim zorluğu yaşayan her yaştan bireyle çalıştıklarını söylüyor. Daha sonra İspanya Sağlık Merkezi ise DEHB ile mücadele eden ergenler ve çocuklar için pilot proje yapmayı önermiş.
Sonuçlar mı?
Pedagojik ve eğitim alanında fark edilir bir başarı yakalanmış. O kadar ki, 2015 Londra Satranç Konferansı’nda ödül almış. Tabii bu başarıyı uzun vadeli olarak yakalayabilmek için aile fertlerinin de satranç bilmesi şart. Aynı zamanda her türlü aile içi etkinlik DEHB ile mücadele eden ergenler için çok önemli, çünkü bu etkinlikler başarılı iletişimin önünü açıyor.